camillaathorn

2016-04-02
08:13:00

Välkommen Signe

Natten till igår födde Saga en liten tik som har fått namnet Signe. ❤️

Det började med en tjuvparning med kompisarnas Prasky Kryzarik uppe i Dalarna för 9 veckor sedan...
 
Saga visade tecken på att vara dräktig hyfsat tidigt, men hon skulle lika gärna kunnat vara skendräktig. 
Jag hoppades på det sistnämnda eftersom att en valpkull inte direkt stod överst på min önskelista. 😏
 
Veckorna gick och det kändes mer och mer som att där nog var något i Sagas mage i alla fall. 
Jag kände att vi måste agera som att hon ska ha valpar, och kommer där inga så är det bra så. 
Det blev byte av foder och en valplåda tillverkades. Lilla rummet inreddes till valprum med allt jag kunde tänkas behöva. Det har blivit många timmars sökande på Google efter information, en del samtal till Vetrinär och har pratat med andra som själv haft kullar. Allt för att känna mig så förberedd som jag bara kunde. 
 
Beräknat datum för valpning var torsdagen 31/3, då skulle det ha gått 63 dygn. Eftersom P jobbar jour denna veckan hade jag bestämt med mamma, syrran och Cattis att ringa någon av dom så att dom kunde komma och vara med. 
 
Saga gick bara upp 4 hg och hade en ganska liten mage, så vi trodde på en liten kull. Kanske 2-3 valpar. Hon var dessutom väldigt pigg och smidig in i det sista, så det var väldigt svårt att känna sig säker. Men sista veckan kunde man känna tydliga "buffar" inifrån magen. 
 
Innan vi skulle gå och lägga oss på torsdagskvällen gick jag in i valprummet och förberedde sängen med tidningar och handduk. Hade ju läst att många valpar kommer på natten. 
Redan natten innan hade jag flyttat Sagas säng från P's sida till min i sovrummet för att kunna ha lite bättre koll på henne. 
På kvällsrundan var hon väldigt omständig när hon skulle sköta magen och jag blev lite orolig att hon skulle valpa där på gräsmattan i mörkret. 😓
Men tillslut kände hon sig klar och vi kunde gå upp till lägenheten. 
Jag somnade vid 23 och vaknade till vid några tillfällen för att sticka ner handen och kolla så att allt var ok. 
 
Vid 3.40 vaknar jag ur en dröm och hör ett konstigt smaskande. Jag sträcker ner handen och känner att det ligger något i Sagas säng! Far upp och tänder lampan på telefonen för att kolla. 
Då ser jag att där ligger nåt litet och suttar för fullt på Saga. Går upp på toa och ser att P ligger i soffan. Går fram till honom men han sover. Vill inte väcka honom för jag vet att han haft mycket jobb. 
Jag bär Sagas säng med bägge hundarna i in i valpsängen i lilla rummet. Där tittar jag efter lite bättre hur det är med dom. Saga verkar lugn och ägnar sig bara åt den lilla, så jag börjar misstänka att där inte kommer några fler. 
Tar upp lilla valpen för att undersöka. Ser att det är en liten tik. Hon är fortfarande lite våt i pälsen så hon kan inte varit ute i många minuter när jag vaknade. Väger henne och hon väger 184 gram. Allt ser bra ut så jag lägger tillbaka henne hos Saga, som ser nöjd men trött ut. 
 
Hon har alltså skött allting själv, medans jag har sovit intill i godan ro! Jag som brukar vara så lättväckt har givetvis befunnit mig i min djupsömn precis då. Hade visserligen läst att det ibland blir så att tiken sköter det själv när matte och husse sover, men jag hade trott att jag skulle vakna. 
Allting verkade ha gått precis som det skulle. Saga hade bitit av navelsträngen så fint och dom verkade nöjda bägge två. Det blev ingen mer sömn för mig kan jag ju säga. 😉 Efter en stund ringde P's telefon och han skulle bege sig till jobb. Jag berättade den goda nyheten och visade honom valpen innan han for iväg till jobb, även han lättad att det hade gått så bra. 
 
Eftersom jag inte var med när det hände kunde jag ju inte veta om efterbörden hade kommit ut och att Saga hade ätit upp den, som dom brukar. 
Blev lite nervös och ringde till Djursjukhuset vid 5 och ställde 1000 frågor. Den har mest troligt kommit ut och blivit uppäten, men dom närmsta dagarna ska vi ha lite koll så att hon inte får feber om ifall att hon inte fått ut den. 
 
Hade även läst att om där bara är en valp så kan förlossningen ha svårt att komma igång, men det funkade fint för dessa två som tur var. 
Nu är det enda att hålla koll så att Saga inte får mjölkstockning ifall valpen inte äter ur alla spenarna. 
 
Det komiska i det hela är ju ändå att hon föddes på min födelsedag! Nu har vi två aprilskämt i familjen. 
 
Allt är bra med mor och dotter och nu är den största frågan om vi ska behålla henne eller inte. Jag som inte ens ville ha en hund till känner att det nog kommer att bli väldigt svårt att lämna bort henne. Men det är ju lite bökigare att ha två hundar än en... Vi får ta oss en ordentlig funderare...
 
Här kommer lite bilder på den sötaste valp som världen har skådat. (Kan ju vara så att jag är lite partisk🙈)
 
Första bilden tagen när jag gjorde upptäckten
 
Den fina valpsängen
 
Laddat upp med plastdrag, tidningar och handdukar. Våg, block & penna samt nyladdat batteri i kameran. 
 
Lite smått och gott som kan behövas under en valpning (om man inte sover sig igenom den 😁)
 
Sover gott
 
❤️
 
Stolt mamma
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: